Hva vil det si at Rælingen er en «vinner» som syngende kommune?

- Kommuner i hele Norge søker hvert år for å bli Syngende Kommune. I år ble fire kommuner plukket ut og en av dem ble Rælingen. Krafttak for sang, organisasjonen bak «Syngende kommuner», er en samhandlingsplattform med 27 partnere støttet av Kulturdepartementet for å styrke sangtradisjoner og sangglede i hele Norge. Vinnerkommunen får faglig og økonomisk støtte gjennom kursing, opplæring og verktøy som blant annet tilgang til et stort online-bibliotek som heter Sangbanken med opplæringsvideoer og undervisningsmateriale, forklarer fagleder Nadja Strand i Rælingen kulturskole. 

 

Hva tenker fagleder for Rælingen kulturskole Nadja Alexandra Strand om at Rælingen blir en «syngende kommune» i 2022?

- Det skal bli et løft for alle innbyggerne i Rælingen kommune. Sang er godt for både kropp og sjel, styrker fellesskap og gir en sterk tilhørighetsfølelse. Jeg tenker at dette er en sann julegavepakke til hele Rælingen kommune, sier Strand som er både glad og ganske stolt for å ha landet det.  

 

Blant kommunens innbyggere er det barnehager, skoler og sykehjem som vil merke dette mest?

- Vi skal favne bredt, og dette skal komme alle innbyggerne til gode. Vi skal kartlegge behov og finne fokusområder, samtidig som vi vil nå ut til alle, informerer hun.

 

Har Rælingen kommune allerede noen konkrete planer for «syngende kommune» i 2022?

- En konkret drøm er å ha Romerikes største kor bestående av alle Rælingens kor og alle som kan og vil synge på torget i åpningsuka av Ravinen som starter 3. september 2022! Denne drømmen om en «kjempekorkonsert med Romerikes største kor» er drøftet med kultursjef Rune Thieme, og jeg har fått kommunens kordirigenter på lag, så får vi se hva vi får til. Utenom det håper jeg å få med alle skoler, barnehager, institusjoner, frivillige organisasjoner og innbyggerne på lag til å styrke sangkultur og sangglede i Rælingen.

 

Når vil innbyggere merke noe til «Syngende kommune» i 2022?

- Vi starter samarbeidet med Krafttak for sang i januar, og vi håper at den første sanggleden vil legges merke til i løpet av våren 2022. Vi må tilrettelegge etter hvordan pandemien utvikler seg, men Krafttak for sang har allerede meldt om at de har løsninger for dette.

 

Kultursjef Rune Thieme ser også svært positivt på sang for innbyggere i Rælingen fremover.

- Det er både en glede og en ære å få være prosjektkommune med satsing på sang. Nå gleder vi oss til å rette fokus mot sang og sangens betydning for økt livskvalitet i Rælingen. Sammen med foreninger, barnehager, skoler, sykehjem og andre skal vi få til et løft for sang i Rælingen. Vi gleder oss over å bli utvalgt som prosjektkommune og ser fram til gjennomføringen, sier kultursjefen.

 

Se mer:

Pressemelding Rælingen blir syngende kommune 16. desember 2021

Krafttak for sang og kunngjøring av Syngende kommuner (Krafttak for sang sine nettsider)