Varm saft og snart klar for Fjerdingbyvandring #3 fra Marikollen ungdomsskole
Oversiktsplansjer som viser planer for uteområder på skoletomta
Trær og vegetasjon er bevart på tomta forteller landskapsarkitekt Cecilie Kure
Fra venstre Cecilie Kure fra Bar Bakke og Ida Hexeberg fra HRTB
Fjerdingbyvandring for små og store mot ny Fjerdingby skole
Landskapsarkitekt Cecilie Kure viser og forteller om utenomhusplanen
Cecilie Kure og Ida Hexeberg er to eksperter som kan mye om hvordan skolen blir
Arkitekt Ida Hexeberg viser og forteller om uteklasserom
Prosjektleder Nils Øyvind Bø fra Rælingen kommune (i ført gul jakke)
Flott utsikt over aktiviteter og muligheter i Marikollen
To forsider
- Skolen har to forsider og den ene siden mot gangbroen blir "privat" for elevene i skoletiden, forklarte landskapsarkitekt Cecilie Kure fra Bar Bakke på Fjerdingbyvandringen. Den andre siden er for oppstilling, levering og henting av elever og varelevering. Skolen har innganger på begge sider. Det blir en trapp som fører til en inngang fra taket på Flerbrukshallen som vil være skolegård på nye Fjerdingby skole. Landskapsarkitekten fortalte at de hadde vært tilstede og sørget for å sperre av områder med trær under arbeid på byggeplassen. Dette for å bevare vegetasjon, og det har de klart.
Gapahuk og uberørt skog
- Bygget er godt tilpasset på tomten. Det nest høyeste punktet på tomten er bevart og det blir uberørte skogsområder tilgjengelig for lek for elevene, informerte Kure. Noen av trærne som måtte felles vil også bli liggende slik at de blir ført tilbake i det økologiske systemet. Disse blir det mulig å klarte og balansere på, informerte Cecilie Kure. I tillegg til dette blir det gapahuk og bålplass på skolens område.
Ulike typer underlag
Det var gode muligheter for å stille spørsmål og få informasjon om utenomhusplanen av ekspertene på Fjerdingbyvandringen. Det var blant annet et spørsmål om underlag for elevene på skoletomten. Landskapsartkitektens svar på dette var at det blir forskjellige typer underlag på skoletomten. For eksempel under områder med husker blir det mykt underlag og det blir også områder med sand, i tillegg til at det blir mulig å gå direkte ut i skogen med underlag med barnåler og skogbunn.
Utetrening med løpebane og lengdehopp
- Det blir også løpebane for 60 meter og område for lengdehopp som kan benyttes i gymtimene. Dette vil være på siden mellom Rælingen rådhus og Rælingen videregående skole. I dette området blir det også apparater for "Utetrening" med funksjoner for klatring, trening og hinderløype, sa Kure og viste områdene på utenomhusplanen for skoletomten.
Utetrening - lekeapparat - illustrasjonsbilde Bar Bakke
Gang- og sykkelveier
Området rundt skolen er godt tilrettelagt for klimavennlig ferdsel med gangveier og snarveier og det blir sykkelparkering på to steder. Det blir en "Kiss and Ride" sone på forsiden mot Bjørnholthagan der man kan levere og hente elever før og etter skoletid.
Her kan du laste ned planene:
Oversiktskart og trafikkplan for nye Fjerdingby skole
Utenomhusplan - Nye Fjerdingby skole - Bar Bakke - foreløpige skisser
Kart som viser trafikkplan for nye Fjerdingby skole
Uteområder - Uteklasserom og skolegård på taket - skisse HRTB Arkitekter
Utenomhusplan - foreløpig skisse Bar Bakke
Uteklasserom
I følge arkitekt Ida Hexeberg fra HRTB vil det være mulig å lukke av uteklasserommet som kommer på skolens tak. Det kan være praktisk for eksempel om elevene har pågående prosjektarbeid. Det blir også godt egnet for kunst- og håndverksarbeid i skolens arealer, informerte Ida Hexeberg. Rælingen kommune skal overta skolebygget i høstferien i 2022. Når det blir mulig å ferdes på skolen uten verneutstyr, vil det bli mulig med befaring og vandring også inne i skolen. Dette vil vi komme tilbake til når tiden nærmer seg og vi vil annonsere informasjon om vandring inne i skolebygget i god tid.
Miljøgate og busstopp
Gangbroen går over Fylkesvei 152/ Øvre Rælingsveg og vi ser ned på gjennom Fjerdingby Sentrum og veien som er oppgradert til en flott miljøgate.
Fylkesveien er hevet og rustet opp med kantstein, fortau, ny gatebelysning og beplatning fra syd for Tangerudveien og forbi ungdomsskolen. Miljøgaten ble åpnet for gjennomkjøring i juli 2021. I august 2021 ble sydgående busstopp Marikollen etablert i Bjørnholthagan og nordgående busser har stopp Marikollen i Øvre Rælingsveg.
Den blå gangbroen
Bjørnholthagan gangbro, også kalt "Den blå gangbroen", kom på plass samme år som Rælingen rådhus stod klart i 1989. I følge trafikkplanen og utenomhusplanen for nye Fjerdingby skole vil en av skolens to forsider vende mot gangbroen med både sykkelparkering, trapp og inngang. Med ny skole som åpner for elevene i januar 2023 vil kanskje Bjørnholthagan gangbro tas mer i bruk? Selv om broen har vært lite i bruk, har den spilt en rolle også ved tidligere arrangementer i Rælingen. Vi har snakket med leder for Åmot ungdomsklubb Øystein Molander, og nedenfor kan du lese et par historier han forteller fra gangbroens historie i Rælingen.
Fakkeltog og konsert
. - Under fakkeltoget for mobbing, kom den siste puljen inn over broen, mens alle andre allerede stod på plassen allerede. Flere har fortalt at de fikk en slags gåsehud eller noe, da vi kom over broen med fakler, forteller Øystein Molander
- Under Karpe Diems konsert på plassen der under kulturuka/Jentefestivalen i 2006, var også broen fylt opp av publikum. Dette ble nevnt av bandet, som ropte noe slikt som «er det noe liv foran her? Hva med dere bak der? Og dere oppe på broen?», sier Øystein Molander.
Fjerdingbyvandring #3 onsdag 16. februar kl. 16.30 - Rælingen kommune