Vi har møtt Raymond Wiig i lokalene til Garҫon ved Lillestrøm stasjon da lokalene i Ravinen på Marikollen ikke var ferdig enda. I tillegg til Garҫon ved siden av Lillestrøm stasjons hovedinngang, fins Express på stasjonens sørside og et utsalg i Helsebygget i Lillestrøm. Det fins også Garҫon på Fjellhamar i Lørenskog. Sist, men ikke minst kommer Garҫon til Marikollen i Rælingen når bygget Ravinen åpner i september som bakeri og kafé nummer fem i rekken på Nedre Romerike. - Vi driver også utleie i Doktorgården i Lillestrøm, og vi tilbyr catering og take-away, forteller Wiig. Selv bor han på Løvenstad i Rælingen og kjenner godt til Marikollen på Fjerdingby. 

 

Hva tenker du om det nye som kommer i Fjerdingby sentrum og det å etablere Garҫon på Marikollen?  

Marikollen er fantastisk  

– Marikollen med kunstgressbaner for fotball, alpinanlegg og Østmarka rett ved er helt fantastisk for familier og ellers alle som er aktive og turglade hele året, sier han. Jeg tenker vi må ta utgangspunkt i det som fins, sier han entusiastisk. Vi ønsker også å være et sted for enkle selskap for barnebursdag, vennetreff, minnestunder og så videre, og har tilgang til tilstøtende lokaler så man kan være skjermet. 

 

Fersk bakst i tursekken 

-Innbyggere og besøkende i Rælingen bør komme innom Garҫon og fylle opp sekken sin med fersk og kortreist bakst for turer og naturopplevelser i marka, oppfordrer Raymond Wiig. - Vi vil også ha salater og andre retter på menyen med proteininnhold for de som er aktive og liker å trene, sier han. Hos Garҫon vil man i tillegg til å fylle opp sekken før turen, også kunne spise både før og etter tur og trening, sier Wiig.  

 

Hvordan blir åpningstidene? 

Kaffe blir viktig 

-Vi vil holde åpent fra morgenen, men ikke så tidlig som på Lillestrøm stasjon.  Åpningstidene er ikke fastsatt enda. Vi vil se på åpningstidene ellers i bygget, som biblioteket i Ravinen og så finner vi det ut, sier Wiig. Garҫon vil også organisere en kaffemaskin innendørs i Ravinen. - Kaffe blir viktig på Marikollen, sier Wiig.  

 

Holdbare brød 

-Brødutvalget som vi produserer i vårt håndverkbakeri er laget tett opp til vi selger det. Vi vil få kortreiste leveringer fra vårt lokale bakeri i i Lillestrøm flere ganger om dagen. Bakeriet har konditoravdeling og kjøkken. Vi vill også lage noe på stedet. Det vi selger er gjerne så ferskt at det er varmt. Når du kjøper en så nylagd bakst, forlenger det levetiden sammenlignet med brød du kjøper andre steder og det er større sjanse for at du spiser opp hele brødet. Selv om det er dyrere enn andre brød du får kjøpt i butikken, så vil jeg si at det er mye for pengene, sier Wiig.  

 

På Marikollen er det av og til større arrangementer, eksempler er skirenn og fotballcuper. Er det noe Garҫon gjerne vil vite om? 

Samarbeid og bærekraft 

Samarbeid, god planlegging, beregning og produksjon av maten vi lager slik at vi treffer best mulig er bærekraftig både økonomisk og for klima. Vi baserer produksjonen i vårt håndverkbakeri på statistikk og på gjetting. Det vil derfor være veldig fint å få vite om større arrangementer i området. – Vi tilstreber så lite matsvinn som mulig og samarbeider blant annet med Too Good To Go.  

    

Hvordan blir menyen hos Garҫon på Marikollen? 

Uteservering og skjenkebevilling  

I tillegg til bakst vil vi ha steinbakt pizza og en Bistro-meny og vi vil blant annet ha «platter» på menyen med pølser, skinke og oster. Det vil være enkle retter og retter til å dele for sosial spising. Det blir servering innendørs hele året og når været tillater det, vil det bli mulig å nyte matglede i vårt område for uteservering på torget. – Når man sitter og spiser god mat, hører også god drikke med. Med skjenkebevilling, vil det også bli mulig for kundene hos Garҫon og få kjøpt alkoholholdig drikkevarer, forteller Wiig.  

 

Lokal produsert mat  

- Vi samarbeider med Rosenberg i Lillestrøm som produserer pålegg, kjøtt og spekemat lokalt. Når det er mulig så benytter vi kortreist og lokalt produsert mat, forteller Wiig. Han forteller også at de fortløpende jakter på lokale samarbeidspartnere.  

 

Hvordan vil Garҫon kunne bidra for innbyggerne i Fjerdingby sentrum? 

Samles rundt bordene 

-Med nytt sentrum, mange nye boliger og flere innbyggere på Fjerdingby ser jeg muligheter for og samles. Det kan være bare ved å sitte sammen ved langbord for sosial spising, men også at vi kan invitere til «stand-up» eller «Afternoon Tea», sier Raymond Wiig.  

Da det ble arrangert Afternoon Tea på Rælingen bygdetun i Kulturuka i 2021, kom leveransen av scones, makroner, sandwich og mer fra Garҫon

 

Makroner og mer levert fra Garcon

Makroner og mer levert fra Garcon 

 

I Garҫon sine lokaler ved Lillestrøm stasjon er det historie i veggene. Kan du fortelle litt om historien bak Garҫon 

-Jeg liker veldig godt lokaler med historie som i hovedbygget til Lillestrøm stasjon som stod klart helt tilbake i 1934. Når det gjelder historien til Garҫon, startet det med at vi jo hadde «Pikene på torget». En stund tenkte vi på «Gutta på stasjonen», men så hadde vår designer laget logo for navnet Garҫon. Det er fransk og betyr «kelner», eller mer en «løpegutt» som kommer med mat og drikke, og da ble det slik, forteller Raymond Wiig som var med og startet Garҫon på Lillestrøm stasjon i 2007.     

 

Hvordan blir lokalene til Garҫon på Marikollen som åpner i 2022? 

Lage historie 

-Det blir sofaer og bord. Det blir sorte fliser, god takhøyde, egen inngang og store vinduer. Kanskje finner vi noen særpreg fra det aktive nærområdet som vi kan trekke inn som inspirasjon i interiøret. Ettersom det ikke er noen historie i bygget Ravinen som er et helt nytt bygg, vil vi få lage historie, sier Raymond Wiig.  

 

Vil Garҫon på Marikollen kunne tilby noe med særpreg som Marikollen-bollen eller Fjerdingby-bollen? 

-Vi har nylig kjøpt en Foodtruck som stod på torget i Lillestrøm i vår når det var en viktig fotballkamp på Åråsen, og der solgte vi «LSK-bollen». Den er som fotballkubbens farger, gul og svart. I tillegg til turproviant å fylle i sekken på Marikollen, nevnte jeg mat med proteininnhold. Jo, se ikke bort fra at vi kan få laget noe som passer ekstra bra og som folk vil ha på Marikollen, sier Wiig og smiler. Med så mye aktivitet og idrett på Marikollen, er Garҫon også klar for avspark, sier han. 

Det er bare å begynne å glede seg til fersk bakst og andre muligheter hos Garҫon i Ravinen på Marikollen!  

Se mer:

Garҫon kommer til Ravinen - Søker lokale ansatte, sier Raymond Wiig. 

Ravinen